• 06 3851 2062

  • info@si-you.nl

  • Heythuysen en Veldhoven

Er is de laatste tijd veel onderzoek gedaan naar prikkelverwerkingsproblemen bij mensen met autisme spectrum stoornissen (ASS). Het opvallendste uit deze onderzoeken is dat er in de hersenen geen afwijkingen gevonden zijn in de drempelwaarden die een prikkel nodig heeft om opgemerkt te worden. Wij zien het wegnemen van alle prikkels (bijvoorbeeld bij het gebruik van een koptelefoon) dan ook niet als de juiste oplossing.

De hyper of hyporesponsiviteit kan volgens ons beter verklaard worden doordat mensen met ASS vaak hoog alert zijn (stress). Door de absolute waarneming kan er veel stress ontstaan. Tijdens ons onderzoek kijken we dus naar welke prikkels helpend kunnen zijn om stressvolle situaties goed aan te kunnen. En hoe je de spreekwoordelijke emmer op een handige manier kan leeg gooien voor dat hij overstroomd. Wij kijken graag samen met jou hoe we de prikkels voorspelbaarder kunnen maken. We geven advies over hoe je zintuigelijke prikkels in kan zetten om de wereld goed te kunnen ervaren. Hoe je weer van het leven kan genieten. Maar ook dat je de prikkels die vanuit je eigen lijf komen niet moet negeren.

Ouder worden

Autisme en ouder worden is een vervelende combinatie. Autisme duurt een leven lang en veel van de volwassenen met autisme hebben nooit een diagnose laten stellen. Op het moment dat je dan niet meer op je vaste routines kunt vertrouwen doordat je bijvoorbeeld slechter kunt lopen of je partner er niet meer is kan je leven behoorlijk stressvol worden. Ook als je niet meer weet wat je routines waren of welke prikkels je graag opzocht, je niet meer goed kan horen of zien voelt het leven niet meer fijn. In een andere omgeving moet gaan wonen kan dan de druppel zijn die de emmer doet overlopen. Ook voor ouderen met autisme en bijvoorbeeld dementie bekijken we binnen Si-you hoe we er het beste voor kunnen zorgen dat de emmer niet vol loopt of hoe we gaten in de emmer kunnen boren zodat iedereen van zijn oude dag kan genieten.

Onderprikkeling bij autisme en epilepsie

We hebben een artikel over onderprikkeling geschreven op de website van sensonate. Klik op de link onder foto voor het artikel.

Op de website van sensonate vind je nog veel meer informatie over prikkelverwerkingsproblemen bij mensen met een verstandelijke beperking en autisme.