• 06 3851 2062

  • info@si-you.nl

  • Heythuysen en Veldhoven

Prikkelverwerkingsproblemen bij dementie kunnen zorgen voor onrust of angst. De oplossingen die hiervoor gevonden worden kunnen soms voor extreme vrijheidsbeperking zorgen. Wij van Si-you denken dat dit veel beter kan.

Mensen met dementie kunnen de prikkels die op hen afkomen vaak moeilijk filteren. Alle prikkels komen even hard binnen, zowel belangrijke als onbelangrijke prikkels. Het vermogen om (goed) te filteren hebben mensen met dementie vaak niet meer. Dit noemen we een verstoorde prikkelverwerking. Ook gaan de sensoren in de zintuigen achteruit als je ouder wordt, bv visusvermogen of geurvermogen. Daarbij komt ook nog dat mensen met dementie slechter betekenis kunnen geven aan de prikkels. Ze begrijpen soms bijvoorbeeld niet goed wat ze nu precies zien, dit kan tot angsten of frustraties leiden. De omgeving is dus van grote invloed bij mensen met dementie. Daar ligt dus ook meteen de grote uitdaging, want dit wetende kunnen we met adviezen en veranderingen in de omgeving ervoor zorgen dat mensen daar minder last van hebben.  

Prikkelverwerkingsproblemen bij dementie mogen niet vergeten worden. Hier liggen vaak veel kansen

Meerdere diagnoses

Dementie kan voor veel meer problemen zorgen als je al een andere “diagnose” hebt zoals autisme of een verstandelijke beperking. Binnen Si-you proberen we zo min mogelijk in hokjes te denken en kijken we echt naar iedereen.