06 3851 2062
Tijdens onze Si onderzoeken gaan we uit van 8 verschillende zintuigen. Dit is een stuk meer als dat de meeste mensen geleerd hebben. Vaak worden alleen de zintuigen benoemd die informatie geven over de situatie buiten het lichaam. Maar we krijgen ook veel informatie over hoe het met ons lichaam gesteld is.
Zo kunnen we op de juiste manier handelen; onze voeten hoog genoeg optillen zodat we zonder te kijken een trap op kunnen lopen, trekken we een trui aan als we het koud hebben, kunnen we tegelijk sturen, remmen en de alarmlichten aanzetten en zelfs blind een tekst typen.
De zintuigsystemen waar wij vanuit gaan zijn:
Auditief (horen);
Visueel (zien);
Geur,
Tast (voelen);
Proprioceptie (houding en bewegingsgevoel, diepe druk);
Evenwicht (balans houden)
Interoceptie (informatie vanuit je organen).
Met het Auditieve systeem neem je geluiden waar (horen). Van stemmen van de mensen om je heen tot de laatste nieuwe hit van de Snollebollekes. Er zijn veel verschillende aspecten van geluid, de hoogte, volume, ritme en zelfs de plaats. De herkomst van geluiden wordt gelokaliseerd door na te gaan via welk oor je een geluid hoort, dit maakt oriënteren in de ruimte mogelijk. Spraakklanken zijn ook geluiden, dit systeem is dan ook belangrijk bij de spraakontwikkeling. Er is geen andere zintuigelijke prikkelverwerking die zo persoonsbepaald is en vastligt als de auditieve informatie. Voor de een kan achtergrondmuziek leren ondersteunen, voor de ander is het vrijwel onmogelijk om zo te leren. Mensen die gevoelig zijn voor geluid horen ook zachte geluiden, bv ademhaling van andere mensen. Bij problemen in filteren van geluiden komen alle geluiden even hard binnen, zowel de geluiden die je behoort te horen, als achtergrondgeluiden.
Met het Visuele systeem kun je zien. Met je ogen zie je kleuren, worden voor- en achtergrond onderscheiden en ontstaat besef van tijd en ruimte, scherpte, diepte, of iets licht of donker is. De meeste mensen zijn heel visueel ingesteld (eerst zien dan geloven) en zouden niet weten wat ze moeten doen wanneer ze niet konden zien. Er is ook een groep mensen waarbij niks mis is met hun ogen, maar waarbij kijken wel moeilijk is. Zij vertrouwen liever op de informatie uit de andere zintuigen. Ze scannen bijvoorbeeld kort de omgeving en slaan het plaatje op om dit te gebruiken zonder opnieuw te kijken. Of ze kunnen misschien niet tegen de visuele informatie van een gezicht als iemand praat en kijken daardoor weg tijdens een gesprek.
Met het olfactorische systeem neem je geuren waar. Dit gebeurt in het slijmvlies van de neus. Reuk is vaak gekoppeld aan emoties en herinneringen. Het gevoel wat een geur oproept is dus heel persoonlijk. Aan de informatie vanuit dit zintuig hechten we meteen na de geboorte al veel waarde. Een baby herkent zijn moeder onder andere aan haar geur. Het is een zintuig wat we zeker bij mensen met een laag ontwikkelingsniveau niet mogen vergeten.
Met het tactiele systeem kun je voelen. We bedoelen hiermee de tastzintuigen in je huid. Je kunt wel zeggen dat dit het grootste zintuig is wat we hebben. Je voelt er mee wat er van buitenaf je huid aanraakt. Dit is de scheidingslijn tussen interne en externe prikkels. Je voelt of iets glad of ruw is, hard of zacht. Maar je voelt ook jeuk en pijn. Het tactiele systeem speelt al meteen na de geboorte een belangrijke rol. Je kunt dan nog geen gesprek voeren of een boek lezen maar wel contact maken op gevoel. Het is een systeem wat kan waarschuwen voor gevaar als bijvoorbeeld iets heet voelt of nat. Maar het kan ook voor veel plezier zorgen. Tijdens het aaien van een huisdier, spelen met zand of water, een massage of een handdruk om iemand te feliciteren. Het gezicht (met name de mond), de haren, de wervelkolom, het gebied rond de navel, de handpalmen en voetzolen zijn over het algemeen het meest gevoelig voor tastprikkels.
De smaakwaarneming is de waarneming van zoet, zuur, zout en bitter, door smaakzintuigjes op de tong en in de mondkeelholtes. Proeven is voor een groot gedeelte gebaseerd op geur en voor een klein gedeelte op de proprioceptieve prikkelverwerking die we krijgen door het kauwen.
Het proprioceptieve systeem zorgt voor de waarneming van ons eigen lichaam. Het heeft sensoren in de uiteinden van onze spieren en pezen. Het vertelt ons waar je lichaamsdelen zich bevinden zodat je niet de hele tijd hoeft te kijken waar je voeten zijn en het regelt de spierspanning. Zo is het voor kleine kinderen nog lastig om een pakje drinken met de juiste kracht vast te houden. Als ze wat ouder worden kunnen ze het pakje stevig genoeg vasthouden zodat het niet valt, maar ze knijpen dan ook niet meer zo hard dat het drinken er naast het rietje uit komt. Dit zintuig speelt een belangrijke rol in het lichaamsbesef, zonder een goede waarneming van het eigen lijf kom je onhandig over. Vaak compenseren mensen de beperkte waarneming door traag te bewegen. Het is ook het zintuig wat zorgt voor rust als je overstuur bent (een stevige knuffel of ijsberen op de gang) en zorgt dat je alertheid beter wordt als je in begint te dutten.
Het vestibulaire systeem geeft informatie over de houding, beweging en veranderingen in de positie van je hoofd t.o.v. de horizon. Het werkt nauw samen met visuele en proprioceptieve systeem. Het geeft informatie over hoe snel we gaan of we zelf bewegen of stilstaan. In een pretpark of speeltuin zijn veel attracties die het vestibulaire systeem prikkelen (achtbaan, schommel, ronddraaien op een tol). Prikkeling van dit zintuig zorgt voor de lol in het bewegen. Als je het vestibulaire systeem alleen prikkelt (zonder andere zintuigen in te schakelen) is dit heel waarschuwend. Want als je hoofd ineens hard beweegt zonder dat je wat doet, kan het zijn dat je aan het vallen bent.
Dit is de informatie over de fysiologische toestand van je lichaam. De meeste informatie komt vanuit onze organen. Het gevoel van honger of dorst. Maar ook pijn, warmte en een volle blaas. Het is informatie die moeilijk te negeren is want het zijn directe bedreigingen voor ons lichaam. Het is bijvoorbeeld lastig om op te letten tijdens de les als je eigenlijk heel nodig naar de wc moet. Extreme emoties nemen we vaak ook waar via onze organen. Denk bijvoorbeeld aan buikpijn door angst, maar als we verliefd zijn noemen we het vlinders.